• Flere har bemærket at jeg på et subdomæne har et mirror af siden Wikileaks, og flere har også spurgt om det ikke er ulovligt, samt hvorfor jeg gør det. Jeg vil prøve at besvare disse spørgsmål i dette indlæg. Jeg vil dog ikke her tage stilling til det materiale Wikileaks offentliggører (selvom jeg naturligvis har en holdning til det), da dets indhold ikke er den primære grund til at jeg har valgt at stille mig op sammen med over 1000 andre, og tilbyde lidt diskplads og båndbredde til sitet. Det er min klare holdning at alle skal have lov til at fremlægge de nyheder, meninger og holdninger de har lyst til, og når nogen prøver at forhindre det, så må der handles.

  Kort fortalt er sagen at Wikileaks kom under angreb da nogle personer tilsyneladende ikke brød sig om noget af det materiale de offentliggjorde. Senere stoppede deres DNS udbyder også med at hoste deres internetdomæne, og deres nye host, Amazon, opsagde også samarbejdet med dem. Samtidig undersøgte de i Frankrig muligheden for at forbyde udbydere at hoste Wikileaks’ website. På dette tidspunkt anmodede Wikileaks folk, der havde en server på nettet, om at stille lidt diskplads og båndbredde til rådighed for sitet, så det ikke ville være muligt at fjerne det helt fra internettet. Det var denne opfordring jeg valgte at følge.

  I princippet har jeg ikke gjort andet end at oprette en virtual host på min webserver, oprette en bruger der kunne uploade filer til denne, og givet loginoplysningerne for denne bruger til Wikileaks. Hvad de har valgt at lægge på den plads jeg har stillet til rådighed for dem, har jeg ikke undersøgt nærmere, men stoler på at de, som lovet, vil bruge den til at opretholde en kopi af (dele af?) deres nuværende website på wikileaks.ch. Jeg indrømmer dog også at jeg kun har læst en meget lille del af det materiale de har liggende og derfor ikke kender indholdet af alle de dokumenter de uploader. Det samme kan dog også siges om min hostingudbyder, der nok heller ikke ved præcist hvad jeg bruger min server hos dem til.

  Lad os komme til spørgsmålene. Hvorfor gør jeg det? Jeg gør det naturligvis fordi jeg støtter Wikileaks. De er en nyhedsorganisation der, ligesom alle andre af den slags, modtager materiale, undersøger deres kilder, udvælger det der skal offentliggøres, og offentliggører det. Der hvor Wikileaks adskiller sig fra de andre, er for mig primært på to punkter. 1) De præsenterer materialet i en form der ligger ret tæt på hvad de har fået udleveret og lader folk danne sig deres egne meninger, og 2) de giver deres kilder væsentlig bedre beskyttelse end andre gør, hvilket har gjort at de har modtaget materiale, som folk ikke har turdet gå til andre nyhedsmedier med. Jeg ser det som uhyre vigtigt for samfundet, at folk der er vidne til noget korrupt eller direkte ulovligt har mulighed for at få disse oplysninger ud, og mener derfor at Wikileaks opfylder et meget vigtigt formål. Når de så kommer under angreb fordi nogen blandt magthaverne ikke bryder sig om at deres beskidte aftaler, løgne og ulovligheder bliver udstillet, så ser jeg det som min demokratiske pligt at hjælpe Wikileaks med de resurser jeg nu har til rådighed.

  Er det ulovligt at give dem plads på min server? Efter min bedste overbevisning: Nej! Jeg er klar over at visse informationer de ligger inde med kan være fremskaffet ulovligt, men Wikileaks har ikke stjålet oplysningerne. De har fået dem af nogen der evt. har lækket dem, men dette er ikke ulovligt. Og nej, det er ikke hæleri -- det er baggrunden for, og en vigtig del af, meget journalistik. På dette punkt er Wikileaks ikke forskellig fra andre nyhedsmedier, der også rapporterer om disse oplysninger. At hjælpe den frie presse, kan jeg ikke forestille mig skulle være ulovligt. Jeg er klar over at der nok i fremtiden kan blive lavet love der gør det ulovligt at hjælpe den frie presse, når de skriver ting der går magthaverne imod, men den tager vi til den tid. Som Edmund Burke helt sikkert har ment, men vist aldrig direkte har sagt: All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing.

  Posted by Michael @ 20:39

2 kommentarer til Wikileaks mirror

 • Ursula siger:

  Sådan!
  Gode argumenter og en god gerning:)

 • Hans Østergaard siger:

  Hej Michael
  Jeg er fuldstændig enig med dig! Hvis man ikke råber vagt i gevær, når magthavere begynder er knægte folks ret til frit at ytre sig og til at offentliggøre materiale, som andre stiller til ens rådighed, så er vi da først for alvor på vej ned ad glidebanen mod et stadigt mere indskrænket demokratisk samfund. Så hvis ingen går imod den udvikling, så vågner vi pludselig op en dag og opdager til vores forundring, at demokratiet som vi kender der, er røget sig en tur. Og så er det for sent af protestere!
  Gået gået, Michael