• Så skete det for min stationære PC herhjemme, som der så ofte sker for en Windows maskine: Efter et stykke tid er en geninstallation af styresystemet på sin plads for at få ryddet op. Den havde længe kørt Windows XP, men hvad skulle jeg installere som det næste? Windows XP er jo på vej ud, og Vista havde jeg ikke i sinde at røre ved. Da Windows 7 bygger videre på Vista, så var jeg heller ikke meget for at røre ved den, for slet ikke at tale om at den endnu ikke er på markedet. Hmm… jeg havde jo arbejdet med Linux på serversiden i mange år, og kører endda også Linux på min bærbare fra arbejdet, men hvordan ville det være at køre på min stationære, hvor jeg efterhånden har vænnet mig til et hav af Windows applikationer? Det der var kun en måde at finde ud af det på.

    Hvilken Linux distribution skulle det så være? Ubuntu som er installeret på min arbejdsmaskine, Debian som jeg kører på stort set alle servere jeg har fingrene i eller noget helt tredje. Ubuntu er glimrende, men af og til har jeg været ude for, at noget ikke virker, da de ofte er lidt for hurtige til at tage nye pakker ind. Debian var en mulighed, men på grund af deres ret faste principper når det kommer til fri software, så mangler visse ting som fx binære drivere til grafikkortet, netkort, etc. Valget faldt i sidste ende på SimplyMEPIS 8.0, der er baseret på Debian 5.0, men specielt tilpasset til desktop brug. At den så er baseret på KDE i stedet for Gnome har jeg ikke rigtigt en holdning til, men jeg har stort set aldrig brugt KDE, og er da altid frisk på at prøve noget nyt 🙂

    Første skridt var naturligvis at lave en backup af alt fra min Windows maskine, over på en ekstern harddisk. Dette skete mens ISO filen blev hentet, og CD’en brændt. Herefter var det bare at starte op fra CD’en og så var jeg inde i en live version af SimplyMEPIS, hvorfra jeg kunne vælge at installere den på harddisken. Det blev så gjort, og alt foregik uden problemer. Efter under en halv times tid, så kiggede jeg nu på brugerfladen til KDE. Første skridt var at sætte LUKS og dm-crypt til at kryptere indholdet af mit homedir samt swappartition. Ingen problemer der.

    Herefter fulgte noget roden rundt med opsætning af brugerfladen, installere ekstra programmer (hvilket var super enkelt med Synaptic pakke manageren) og finde ud af hvilke programmer jeg ville bruge til fx at afspille musik, video samt vise billeder. Jeg fandt endda også en Total Commander lignende applikation kaldet Krusader. Slet ikke så fancy som Total Commander, men absolut brugbar. Desuden er styrken ved Linux jo at man altid har en shell ved hånden.

    I løbet af de næste dage fulgte flere tweak, flere programmer blev installeret og jeg fik også gjort nogle af de lidt mere avancerede ting, som til min store overraskelse faktisk var relativt simple. Det inkluderede blandt andet at få min Canon IP5200R trådløse netværksprinter til at virke, hvilket den selv ofte under Windows ikke har været så villig til. Det gik dog let ved installation af TurboPrint, der godt nok koster et beskedent beløb hvis man vil bruge den i mere end 30 dage. En anden mere avanceret ting, var at generere (og anvende) en ICC profil til min skærm, hvilket dog kunne gøres af mit Spyder2 colorimeter, og programmet Argyll CMS.

    I det store hele var det ganske simpelt at få alt til at virke, men der var undtagelser. Fx tog det et stykke tid, at finde ud af hvordan jeg kunne afspille lyd over det optiske kabel til min forstærker i stuen, samt hvordan jeg kunne afspille AC3 filer direkte over det optiske kabel. Forsøg på encoding af video lykkedes heller ikke helt, da det viste sig at Debian (som SimplyMEPIS jo er baseret på) havde valgt at fjerne alle MPEG2/MPEG4 codecs af patentårsager. Det tog også et par timer for at få Compiz til at virke… og så lykkedes det ikke engang helt. Den starter op, men fjerner alle menubjælkerne på mine vinduer, og så er den egentlig ret ubrugelig. Det kigger jeg på en anden gang, da det ikke er specielt vigtigt. For dem som ikke lige ved hvad Compiz er, så er det en Windows Manager, der skulle lave en masse fancy effekter, lidt som folk med Windows Vista måske er vant til (3D desktop, vinduer der blævrer som gelé når man flytter dem, etc.)

    Og nu vil de fleste af jer nok spørge: “Hvad med spil”? Snakker vi Windows spil, så kan nogle af dem sikkert køre gennem WINE, men det gider jeg ikke rode med. Jeg spiller sjældent på min PC, og de gange jeg skal gøre det, så vil jeg installere Windows på en e-SATA disk jeg så kan boote fra. Så kan man også installere og teste alle mulige spil, og når de har smadret Windows godt og grundigt med alt deres DRM pjat, så smider jeg bare et friskt image på til næste gang. Den del har jeg dog ikke fået ordnet endnu.

    Der er en enkelt applikation jeg tror  jeg kommer til at savne, og måske må ende med at køre i en virtuel maskine, og det er Adobe Photoshop. Ja, GIMP er et alternativ, men det er forvirrende og uoverskueligt indtil videre. Jeg vil da give det en chance, men tror jeg kommer til at savne Photoshop. Til at håndtere RAW billeder fra mit kamera, findes et rigtig nice program der hedder Bibble, og selv til at lave HDR billeder, findes programmet med nok verdens mest åndssvage navn: Qtpfsgui. Nogle ville nok savne Microsoft Office, men selv på Windows brugte jeg OpenOffice, så…

    Alt i alt er jeg meget positiv over for Linux på desktoppen, og performance på min stadigvæk relativt OK computer, er klart bedre end jeg var vant til på XP. Det har taget nogle år at nå hertil, og der er stadig ting der kan forbedres, men taget i betragtning af at Microsoft går tilbage med Vista i forhold til XP, så går det da i det mindste den rigtige vej for Linux. En anden væsentlig detalje for mange, kunne være at udover TurboPrint og Bibble, så er alt softwaren i dette setup helt gratis.

    Og sådan ser desktoppen altså ud. Den skal jeg nok få pimpet lidt mere hen ad vejen 🙂

    Min SimplyMEPIS desktop

    Posted by Michael @ 23:15

1 kommentar til Fra Windows XP til Linux